Goed bezochte avond over Hybride en All Electric warmtepompen

Twee x per maand organiseert BEN een Thema avond over een verduurzaming maatregel. Op 13 maart 2024 was het onderwerp Warmtepompen. De avond was goed bezocht door onze bewoners en werd verzorgd door één van de warmtepomp leveranciers die op de BEN website staan. Terugblik Thema Avonden.

Naast kosten en baten van een Warmtepomp is het goed ook nog even het “Waarom” van het plaatsen van een Hybride warmtepomp systeem aan te geven. Berkum, Berkum Brinkhoek en Berkum Veldhoek bewoners hebben tijdens de bewoners raadpleging in oktober 2023 aangegeven te willen gaan voor een hybride warmtepomp oplossing om daarmee aardgasvrij-ready te zijn in 2028. Om dit te kunnen realiseren wordt er door de gemeente op basis van het advies uit de bewonersraadpleging en BEN een Warmteplan voor onze wijk geschreven waarin wat daarvoor nodig is staat uitgewerkt. Zoals: is er beschikking over voldoende duurzaam gas om voor hetgeen nog aan gas nodig is te kunnen garanderen? En hybride warmtepompen gebruiken 50-75% minder gas maar gebruiken wel meer elektra. Daarvoor willen bewoners zonnepanelen inzetten. Echter kan het elektriciteit-netwerk in Berkum dat aan? Wat is daar voor nodig?

Lees verder

Bewoners van Berkum adviseren de gemeenteraad over een alternatief voor aardgas in hun wijk

Bewoners van Berkum adviseren de gemeenteraad over een alternatief voor aardgas in hun wijk
Bewoners van de wijk Berkum hebben samen gekeken naar alternatieven voor aardgas in hun wijk. Een hybride systeem heeft de voorkeur, zo blijkt uit een bewonersraadpleging die in oktober werd gehouden. Een hybride systeem is een combinatie van elektrisch verwarmen en bijstoken met duurzaam gas. Het advies van de bewoners is deze week door het college aan de gemeenteraad aangeboden.

Lees verder

Gratis hulp bij energie besparen als je dat zelf niet kan betalen

Verlaag je energierekening

WARM THUIS ZWOLLE

De gemeente Zwolle heeft een speciale regeling voor inwoners met een laag inkomen. Woon jij in Zwolle en heb je te weinig geld om jouw huis energiezuiniger te maken? Dan kan het zijn dat de gemeente Zwolle je gratis helpt. Bijvoorbeeld met advies om energie te besparen, met kleine energiebesparende maatregelen of met grotere isolerende maatregelen.
Voor meer informatie zie: www.warmthuiszwolle.nl

Voor meer informatie over landelijke en BEN subsidies plus (renteloze) leningen via het Warmtefonds.
Zie: www.berkumenergieneutraal.nl/subsidies

Ook in 2024 kan iedereen zonder afspraak op donderdagavond van 19:00-21:00 uur binnenlopen in de BEN ruimte van De Weijenbelt voor het stellen van individuele vragen en gratis advies.

Ontvang een GRATIS energiedisplay en ontdek de kracht van besparen! 🌟

De Wijkvereniging Berkum en de BEN energiecoaches zijn gezamenlijk aan het werk om jou te helpen energie te besparen op een leuke en motiverende manier. Daarbij geven we naast advies ook GRATIS energiedisplays weg aan gezinnen in onze wijk die nog niet eerder verduurzaming ondersteuning van BEN hebben gehad! 🎁

Wat is een energiedisplay? Dat is een slim apparaatje dat inzicht geeft in jouw energieverbruik. Met real-time informatie zie je direct welke apparaten energievreters zijn en ontdek je eenvoudige manieren om te besparen. 🌐💡

Waarom zou je meedoen? Omdat besparen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee! Bovendien maken we van besparen een soort spel voor de kinderen in het met leuke tips en uitdagingen. 🌍💰

Hoe ontvang je jouw GRATIS energiedisplay? Simpel! Stuur een aanvraag voor een energiecoach via onderstaande link waarin jouw contactgegevens en BEN regelt de rest.
Laten we samen de energierekening verlagen en een positieve impact maken! 🌈🌿

www.berkumenergieneutraal.nl/energieadvies

Verlenging PAW-subsidie vanaf 15 oktober 2023 aan te vragen

Goed nieuws!
De BEN subsidie voor verduurzaming maatregelen genomen tussen 1 okt 2020 – 1 okt 2022 wordt op 2 jaar gezet.
Er kan vanaf 15 oktober 2023 via de BEN website hiervoor met terugwerkende kracht tot uiterlijk oktober 2024 worden aangevraagd.
Maatregelen genomen vanaf 1/10/2022 worden eveneens op 2 jaar gezet. (Dat was één jaar)

BEN heeft een eigen plek!

BEN heeft sinds 9 december een eigen plek

We merken dat er meer vragen leven in de wijk, én dat wij steeds meer kunnen en willen doen. Daarom hebben we sinds 9 december een eigen plek! Je kunt ons vinden in de Weijenbelt. Ons adres is Campherbeeklaan 82A.

Inloop avonden

Vanaf 2023 zijn wij hier iedere donderdagavond van 19:00 – 21:00 uur aanwezig voor het beantwoorden van vragen, linken aan bewoners in uw buurt die al ervaring hebben met verduurzamen, geven van praktische adviezen, doorverwijzen voor een afspraak met een leverancier en of het helpen met de subsidie linkjes.

Wethouder Spaans overhandigt check van 3 miljoen aan Berkum!

Berkum heeft zijn eigen ontmoetingsruimte waar vanuit de wijkbewoners bezig gaan met de wijkenergietransitie. De ruimte is in het wijkcentrum de Weijenbelt en zal vanaf 1 januari op donderdagavond van 19.00-21.00 uur open zijn. Daarnaast zal de ruimte gebruikt worden voor opleidingen van energiecoaches, vergaderingen, presentaties etc. 

BEN (Berkum Energie Neutraal) bestaat uit drie onderdelen die allemaal te maken hebben met het uiteindelijke doel: “geen gebruik van aardgas meer in de wijk”. Om dat voor elkaar te krijgen heeft voor het onderdeel verduurzamen de overheid Berkum een subsidie gegeven van 4 miljoen waarvan wethouder Spaans de eerste 3 miljoen symbolisch heeft overhandigd tijdens de feestelijke opening van het BEN centrum. Het bedrag is voor eigenaren van koopwoningen en is bedoeld om energiebesparing een flinke duw te geven want hoe minder er aan energie gebruikt wordt hoe dichter Berkum bij het einddoel komt.

Lees verder

Grote daken gezocht voor zonnepanelen!

Wordt jouw dak het volgende zonnedak?

De zon is een geweldige schone bron van energie en schijnt in overvloed. Als Coöperatie Berkum Energieneutraal U.A. willen wij samen met onze leden deze zonnebron zoveel mogelijk benutten door op zoveel mogelijk grote(re) daken in Berkum en ruime omgeving zonnepanelen aan te brengen. Dat betekent dat we stroom opwekken voor en door Berkumers! De opbrengsten zetten wij in voor verdere verduurzaming van onze regio.

Lees verder

Enquête Berkum

Resultaten enquête Berkum Energieneutraal

Ben jij ook benieuwd naar de resultaten van de Berkum enquête? In 2021 hebben we deze enquête georganiseerd, die ging over allerlei zaken die te maken hebben met onze weg naar een aardgasloze wijk. Maar liefst 706 gezinnen hebben deze vragenlijst ingevuld! Dit geeft aan dat het onderwerp veel mensen bezighoudt, en dat de antwoorden iets zeggen over de mening van de hele wijk. Vanaf nu zijn de resultaten te downloaden.

Lees verder

  • 1
  • 2

©  Berkum Energieneutraal