BEN-SUBSIDIE

Speciaal voor Berkum is een extra subsidie beschikbaar voor woningeigenaren die gaan verduurzamen. Deze BEN-subsidie wordt gefinancierd vanuit het overheidsprogramma ‘Programma Aardgasvrije Wijken’ (PAW). Hij geldt voor een lijst maatregelen die BEN heeft aangedragen. Deze extra subsidie vraag je eenvoudig aan via de speciale BEN-subsidiepagina bij de gemeente Zwolle. Je kunt ‘m aanvragen voor materialen (als je zelf handig bent) of werkzaamheden die een bedrijf heeft uitgevoerd aan je huis.

Verlenging PAW-subsidie vanaf 15 oktober 2023 aan te vragen

Goed nieuws!

De BEN subsidie voor verduurzaming maatregelen genomen tussen 1 okt 2020 – 1 okt 2022 wordt op 2 jaar gezet.  Er kan vanaf 15 oktober 2023 via de BEN website hiervoor met terugwerkende kracht tot uiterlijk oktober 2024 worden aangevraagd.

Maatregelen genomen vanaf 1/10/2022 worden eveneens op 2 jaar gezet. (Dat was één jaar)


DE SPELREGELS

Wil je in aanmerking komen voor een BEN-subsidie? Dan moet jouw aanvraag aan een aantal zaken voldoen. Die staan in het plaatje hieronder. Kijk ook goed voor welke maatregelen je subsidie kunt aanvragen. En het maximum bedrag per maatregel. Let op, lees voor je aanvraagt eerst de subsidievoorwaarden door.

Aanvullend op de voorwaarden.
In geen enkele regeling is alles 100% waterdicht beschreven. 

Aanvullend

Krijg je voor een Warmteboiler ook BEN subsidie?
Nee, de warmteboiler komt niet in aanmerking voor een BEN subsidie. Een warmtepomp wel.
Eerder al subsidie gehad vanuit BEN met eigen bijdrage?
Als je eerder vanuit BEN subsidie hebt gekregen voor bijvoorbeeld een adviestraject en je hebt daar een eigen bijdrage voor betaald aan BEN mag je deze eigen bijdrage niet alsnog opvoeren voor subsidie.
Hoe kan ik op de hoogte blijven van BEN?
In iedere uitgave van de wijkblad De Berkumer vind je een update over het project. Verder staan er regelmatig nieuwsberichten op deze website en zijn we te volgen via Facebook. Ook kun je je abonneren op onze nieuwsbrief, klik hier
Wie beslist er over de maatregelen in mijn woning?
U beslist altijd zelf over de maatregelen in uw eigen woning en ook door wie u ze laat uitvoeren. De maatregelen die worden aangeboden/geadviseerd zijn afhankelijk van de technische en financiële mogelijkheden en worden zoveel mogelijk vanuit de bewonersbehoeftes (dus uw behoefte) samengesteld. Wanneer dat lukt, kunnen er mogelijk gezamenlijk afspraken worden gemaakt over kwaliteit, planning en prijs. En kan er gezamenlijk worden ingekocht of aanbesteed. Dat scheelt vaak in prijs. De keuze blijft echter aan u om hier wel of geen gebruik van te maken.
Ik wil liever geen (extra) hypotheek of kan/wil geen eigen investering doen. Wat zijn mijn opties?
Zonder kosten kan je geen huis verduurzamen. Met een stijgende kansen van gas en electra zijn investeringen echter sneller “terug verdiend” Het is voor iedereen anders en er zijn diverse regelingen om financieel te helpen. Meer informatie:
Er zullen genoeg huishoudens zijn die ondanks subsidies de overstap naar een nieuw wijkenergiesysteem niet kunnen betalen. Wat wordt hiervoor gedaan?
Voor huishoudens met lage inkomens is er Warm Thuis. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor financiering, zie daarvoor ook Energiebespaarlening – Berkum Energieneutraal.
Kun je ook verduurzamingsmaatregelen afnemen bij bedrijven die niet zijn aangesloten bij Berkum Energieneutraal?
Dat kan. Een deel van de eerste ronde bewoners heeft gekozen voor een ander bedrijf.


©  Berkum Energieneutraal