Het project
Berkum is groen en rustig. Auto’s zoemen zacht door de straten. De wijk heeft veel groenstroken. De wijk ziet er authentiek en ook modern uit. Huizen hebben hun oorspronkelijk karakter behouden, maar op de daken liggen zonnepanelen. De eigen zonne- en windparken maken Berkum 100 procent zelfvoorzienend. Behalve energie delen bewoners ook vervoersmiddelen, gereedschap en zelfs ruimten om te werken en te recreëren. Dat is Berkum ergens in 2020 en nog wat.
Klinkt mooi. Maar zo ver is het nog niet. Er zijn nog vele hobbels te nemen. Welke techniek is er voor nodig? Wat is haalbaar? Wat zijn de financiële consequenties? Wie gaat dat betalen? Een interessante zoektocht waar in 2018 een start mee is gemaakt en in de komende jaren vervolgd zal worden.
Dat een overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie nodig is, lijdt geen twijfel. In Zwolle heeft een aantal partijen (waaronder gemeente, provincie, Delta Wonen en Enpuls) het initiatief genomen om ervaring op te doen met gebiedsgerichte aanpak om tot aardgasvrije wijken te komen. De keus is op Berkum gevallen. Wijkvereniging Berkum heeft zich daarop bij dit initiatief aangesloten. De wijk (Berkum, Brinkhoek en Veldhoek) telt ongeveer 2000 woningen, 50 bedrijven en 4000 inwoners. Het gemiddeld gasverbruik per woning is 1800 m3 per jaar, het elektriciteitsverbruik 3000 kWh per jaar. De doelstelling is dat uiteindelijk alle gebouwen in Berkum deel uitmaken van een energieneutrale wijk. Alle verbruikte energie vanuit de gebouwde omgeving moet duurzaam in de wijk worden opgewekt.