OVER BEN 

Wij zijn begonnen met de omslag naar een aardgasvrije toekomst in Berkum. ‘Wij’, dat zijn alle bewoners, vertegenwoordig in Stichting Duurzaam Berkum en (speciaal voor opwek ) energiecoöperatie Berkum Energieneutraal.

Stichting Duurzaam Berkum is opgericht door betrokken bewoners uit de wijk en ondersteund door professionele krachten. Met wortels in de Wijkvereniging Berkum en VV Berkum,  

In ons eentje lukt het niet om van het aardgas af te raken. Dus werken wij samen met bewoners, de gemeente Zwolle, woningcorporatie deltaWonen en diverse betrokkenen en experts sinds 2018 samen.

Eind 2020 werd Berkum 1 van de 66 landelijke ‘proeftuinen aardgasvrij’ waardoor we met financiële steun van de Rijksoverheid en het programma Aardgasvrije richting een aardgasvrije toekomst kunnen zetten. Hier zijn we trots op!


Wat zijn de stappen

ENERGIE BESPAREN

ENERGIE BESPAREN

Het is natuurlijk een open deur: energie besparen. Want de energie die je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Door goed op je energieverbruik te letten én je huis zo goed mogelijk te verduurzamen. Het is ons ideaal dat elk huis in Berkum in 2028 voldoet aan de ‘standaard voor isolatie’. 

We ondersteunen waar we kunnen. Er is subsidie beschikbaar voor Berkumse woningeigenaren. We hebben energiecoaches die je van waardevol advies voorzien en we verwijzen door naar informatie. Ook zorgen we ervoor dat je voorrang krijgt bij bedrijven waarmee we samenwerken.

Aardgas vervangen

AARDGAS VERVANGEN

We willen van het aardgas af, dus moeten we onze huizen op een andere manier verwarmen. Samen met de gemeente Zwolle en de Berkumers kijkt BEN naar de opties voor een nieuw wijkenergiesysteem. Is een warmtenet bijvoorbeeld mogelijk? Moet iedereen een warmtepomp krijgen? Of gaan we voor een wijkenergiesysteem dat volledig op elektriciteit draait?

Energie opwekken

ENERGIE OPWEKKEN

Er blijft veel elektriciteit nodig om Berkum te kunnen voorzien van energie en warmte, ook als we veel besparen en van het aardgas af zijn. Dit vraagt meer dan we op de daken van onze huizen en gebouwen in de wijk kunnen opwekken. We zullen dus (veel!) energie op moeten wekken buiten de wijk. Bijvoorbeeld via een zonnepark of een windmolen die we het liefst (samen met anderen) zelf ontwikkelen. Want als we zeggenschap over onze opwek hebben, kunnen we eventuele opbrengsten ook weer inzetten voor de verduurzaming van Berkum! De doelstelling van coöperatie Berkum Energieneutraal is daarmee ook helder: net zoveel stroom opwekken als dat we gebruik, voor en door Berkumers.

Wanneer is Berkum aardgas vrij ready?

Berkum wil in 2028 ‘aardgasvrij ready’ zijn. Dit betekent dat we streven naar het niveau van de ‘standaard voor isolatie’: het isolatieniveau waarbij de woning in principe voldoende geïsoleerd en geventileerd is om een laagtemperatuur verwarmingssysteem toe te passen. Hieronder zie je wat er in je huis geregeld moet zijn zodat je kunt stoppen met aardgas. BEN helpt je hierbij met raad, daad en een stukje financiële ondersteuning. 


Wie is BEN?

Wie is BEN?

Berkum Energieneutraal – kortweg: BEN – is een bewonersinitiatief georganiseerd vanuit onze wijk Berkum.

Eind 2017 is de wijkvereniging Berkum benaderd door de gemeente Zwolle met de vraag of Berkum ‘als eerste van het aardgas af zou willen’. Daarna is er tussen 2018 en 2020 door de wijkvereniging samen met gemeente, provincie, Delta Wonen, Enexis, NMO en anderen intensief gewerkt om hiervoor plannen uit te werken voor de wijk.

Op 11 november 2020 heeft dit voor Berkum geresulteerd in toekenning door het Rijk van de status ‘Proeftuin van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)’, met gelijktijdige toekenning van subsidie hiervoor.

Wij,  Berkumers, hebben vervolgens de Stichting Duurzaam Berkum en de energiecoöperatie Berkum energieneutraal opgericht .

De Stichting richt zich op ‘verduurzamen’ – het verlagen van het energieverbruik door het treffen van energiebesparende maatregelen in/aan het huis –  en, in nauwe samenwerking met gemeente en woningcoöperaties, op het selecteren van het toekomstig wijkenergiesysteem als alternatief voor het gebruik van aardgas.

De energiecoöperatie richt zich op ‘opwek’ teneinde de wijk voor de resterende energiebehoefte te kunnen voorzien van duurzaam opgewekte energie. En richt zich door het steeds belangrijker wordende gegeven van het vollopen van het stroomnet op het in balans zien te brengen van vraag en aanbod van stroom in onze wijk.

De ambitie van Stichting en Coöperatie gezamenlijk is om het mogelijk te maken dat Berkum een duurzame, energie-neutrale wijk wordt.

De stichting en de coöperatie worden bestuurd door bewoners/vrijwilligers uit Berkum. Door de omvang van het project en voor enkele specifieke, specialistische activiteiten is het noodzakelijk om geregeld ondersteuning in te huren, zoals op dit moment voor het aanjagen van Verduurzamen. Met als doel dat bewoners in onze wijk geholpen worden om de schil van hun huis te isoleren en de ramen te vervangen. Met als afspraak aardgasvrij -ready in 2028.

Om de verduurzaming van de wijk te ondersteunen zijn energiecoaches die ook wonen in de wijk opgeleid. Zij  ontvangen voor het bezoeken en adviseren van bewoners een geringe maandelijkse vergoeding. Aanspreekpunt en coördinator van de energiecoaches is Roelof Migchelsen. De bestuursleden Aly van der Vegte en Johan Vogelaar spelen niet alleen een adviserende maar ook een uitvoerende rol bij het realiseren van de energiebesparende maatregelen. Dana Hofman werkt als ZZPér in de functie van Aanjager verduurzamen.

Sinds 1/11/ 2022 kunnen de Berkumers gebruik maken van de PAW subsidie bij het verduurzamen van hun huis. Financieel bewaker van de uitgaven uit de subsidie pot is bestuurder/ penningmeester Joh Vullers. Hij vervult tevens de functie van secretaris.

Ook is er een klankbordgroep van ca. 20 wijkbewoners actief die het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies kan voorzien. Het ‘aanspreekpunt’ van deze groep is Edwin van der Linde.

Tot 1 januari 2025 is Henk Vermaas voorzitter van zowel de Stichting als de Coöperatie. Belangstellenden voor één van beide functies en die wonen in onze wijk zijn welkom voor een gesprek.  Even een mailtje naar verduurzamen@berkumenergieneutraal.nl

Aly van der Vegte
Bestuurslid Team Verduurzamen
John Vullers
Penningmeester / secretaris
Roelof Migchelsen
Coördinator Energiecoaches
Johan Vogelaar
Bestuurslid Team verduurzamen
Dana Hofman
Aanjager verduurzamen

Meer weten over BEN?

Wil je graag meer weten over BEN? Of wil jij je ook inzetten voor een aardgasvrij Berkum? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

©  Berkum Energieneutraal