De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

https://pure-energie.nl/kennisbank/de-nieuwe-salderingsregeling-vanaf-2023/?utm_source=website&utm_medium=share&utm_campaign=copy

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening. Het kabinet wil deze salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Vanaf 2025 mag nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt.

Voor de leesbaarheid van artikel gaan we in de rekenvoorbeelden ervan uit dat er geen verbruik is voor de meter. Oftwel, alle energie die je opwekt lever je terug. Daarnaast gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Bij Pure Energie salderen we per telwek (normaal en dal), meer hierover lees je in onze voorwaarden netto teruglevering.

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekend met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Voor de teveel opgewekte stroom dat je teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding. Het verschil tussen terugleveren en salderen leggen we je uit in een ander artikel.

De salderingsregeling in 2023

De huidige salderingsregeling van 2023 is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag de stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling

Verbruik je meer groene stroom dan dat je zelf opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou.

©  Berkum Energieneutraal