Wethouder Spaans overhandigt check van 3 miljoen aan Berkum!

Berkum heeft zijn eigen ontmoetingsruimte waar vanuit de wijkbewoners bezig gaan met de wijkenergietransitie. De ruimte is in het wijkcentrum de Weijenbelt en zal vanaf 1 januari op donderdagavond van 19.00-21.00 uur open zijn. Daarnaast zal de ruimte gebruikt worden voor opleidingen van energiecoaches, vergaderingen, presentaties etc. 

BEN (Berkum Energie Neutraal) bestaat uit drie onderdelen die allemaal te maken hebben met het uiteindelijke doel: “geen gebruik van aardgas meer in de wijk”. Om dat voor elkaar te krijgen heeft voor het onderdeel verduurzamen de overheid Berkum een subsidie gegeven van 4 miljoen waarvan wethouder Spaans de eerste 3 miljoen symbolisch heeft overhandigd tijdens de feestelijke opening van het BEN centrum. Het bedrag is voor eigenaren van koopwoningen en is bedoeld om energiebesparing een flinke duw te geven want hoe minder er aan energie gebruikt wordt hoe dichter Berkum bij het einddoel komt.

Tijdens de opening ging de voorzitter van de Stichting Berkum Energie Neutraal, Ben Koopman, ook in op de twee andere activiteiten, collectieve opwek van duurzame elektriciteit en de keuze voor een ander wijkenergiesysteem. Hierbij gaf hij aan dat het belangrijk is dat inwoners van Berkum daadwerkelijk (mede) eigenaar moeten kunnen worden van een windmolen of zonnepanelenpark zodat ook de opbrengsten in de wijk blijven. Een windmolen voor en van Berkumers wordt momenteel onderzocht. Is het haalbaar en zo ja waar dan?

Wethouder Spaans besteedde ook aandacht aan het wijkenergie systeem. Met name de samenwerking tussen BEN, de woningcorporaties en de gemeente Zwolle waarbij de Berkumers zelf de voorkeur zullen gaan bepalen voor het nieuwe energiesysteem, word door hem positieve gewaardeerd. Het proces BEN wordt door de mensen in de wijk zelf gedaan en de gemeente en andere partijen doen daaraan mee. Dat maakt de Berkumse aanpak uniek en zal mogelijk een voorbeeld worden voor andere trajecten in de stad en daarbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

©  Berkum Energieneutraal