FAQ: Veel gestelde vragen livestream Verduurzamen

In december 2020 organiseerden we een livestream over Verduurzamen, waarin de status van het project werd besproken en vier betrokken marktpartijen zich presenteerden. Tijdens deze livestream had het publiek de mogelijkheid om via de chat vragen in te sturen. Deze vragen zijn inmiddels uitgebreid beantwoord.

Heb jij tijdens deze livestream een vraag ingestuurd? Je leest het antwoord op je vraag hieronder:

 

BEN

 “Zijn er plannen binnen de commissie gelijksoortige woningen samen te brengen om daar scherpe prijzen voor te krijgen?”

Ja, die plannen zijn er wel. Dat zal alleen vooral bij een volgende fase aan de orde komen. Voor de huidige groep deelnemers hebben we dit overzicht niet. Neemt niet weg dat deelnemers zelf contact kunnen leggen met gelijksoortige woningen. Als daar een bredere belangstelling uit volgt, wil het projectteam zeker helpen.

 

“Een algemene vraag; Energieneutraal Berkum krijgt een mooie subsidie van de provincie. Vloeit een deel van die subsidie terug naar de inwoners door middel van een subsidie op de te maken investeringen?”

Dat is wel het idee, alleen die plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. We verwachten in april/mei meer te weten of de Rijksbijdrage wordt ingezet.

 

“Hoe kan ik in contact opnemen met de leveranciers?”

Hiervoor ontvangen alle deelnemers een update met contactgegevens van de leveranciers. Deze komen ook op de website te staan.

 

“Hoe gaan we nu verder met de 90 woningen?”

De 90 deelnemers kunnen nu offertes aanvragen bij de geselecteerde leveranciers of zelf een leverancier kiezen. En als deze offerte past, kan de deelnemer opdracht tot uitvoering geven. Mochten hier vragen over zijn, dan kan contact worden opgenomen met de projectleider verduurzamen via verduurzamen@berkumenergieneutraal.nl.

 

GEBOUWENINSPECTIE

 “Hoe kijken jullie aan tegen een hybride-oplossing (CV + warmtepomp) in combinatie met zonnepanelen? Helemaal van het gas af lijkt alleen mogelijk als de isolatiewaarde van het huis heel hoog is (> 3,5). Klopt die aanname?”

Bij de maatwerkscans zijn we qua warmteopwekkingsmogelijkheden uitgegaan van drie varianten. Een stadsverwarmingsnet, een warmtepomp die alleen het werk moet doen en een hybride-oplossing. Als je kiest voor alleen een warmtepomp, dan moet je je dak, vloer en gevel fors isoleren. Met name de gevel vonden veel mensen dan toch wel ingrijpend, omdat het aangezicht van je huis daardoor kan veranderen en de ruimte binnen wordt ingeperkt. We zijn bij de meeste mensen mede daarom uitgekomen op de hybride-oplossing. Het punt is dat je dan nog steeds gas nodig hebt. Maar als er een alternatief is voor aardgas – waterstof of groen gas – dan is de hybride-oplossing een prima systeem.

 

“Is het zinvol om een mechanische-ventilatie-unit te vervangen door een warmtepompvariant?”

Je hebt warmtepompen die warmte terugpakken uit de retourlucht van je ventilatiesysteem. Of het één beter is dan het andere, is lastig te zeggen. Daarvoor zouden we de situatie eerst moeten inspecteren. Het afzuigsysteem is in elk geval wel te gebruiken om een warmtepomp op aan te sluiten – en dat levert wat extra rendement op.

 

ISOLATIE

 “Ik wil mijn dak vervangen, isoleren is dan natuurlijk logisch. Is een van de partijen ook in staat dat in zijn geheel uit te voeren?”

Wij isoleren alleen. Voor het vervangen van een dak kunt u het beste bij een aannemer terecht.

 

“Kan een groen dak nog bijdragen aan isolatie?”

Zeker, een sedumdak brengt ook wooncomfort. Leveranciers van groene daken kunnen u alle informatie geven over isolatiewaarden.

 

“Foam bij bestaande glaswol in de spouw, kan dat? Er is 60 millimeter ruimte over.”

Een spouw die bij de bouw geïsoleerd is kan altijd nagevuld worden, mits de vrije ruimte minimaal drie centimeter is.

 

“Tijdens de inspectie kwam naar voren dat ons huis voor spouwmuurisolatie deels niet, deels oud en deels met tempex is geïsoleerd. Is in de offertefase te controleren wat het werkelijk is en wat hieraan te verbeteren is?”

Controle van de spouwmuur is een standaard onderdeel van onze adviesgesprekken. Wij kijken in elke gevel om te zien hoe de spouw er van binnen uitziet en wat de mogelijkheden zijn voor na-isolatie.

 

“Er wordt vaak over gas uit de pur gesproken. Wat zijn de risico’s?”

Er komt geen gas uit pur. Ter plekke gemengd purschuim is niets anders dan de polyurethaan in vaste vorm die u overal tegenkomt: in kleding, auto’s, matrassen en nog veel meer toepassingen in het dagelijks leven.

 

“Kun je ook het dak aan de buitenkant onder de pannen isoleren?”

Dat kan wel, maar wij voeren dit soort werk bewust niet uit. Te vaak gebeurt het dat die isolatie onder de pannen vandaan waait.

 

GLAS

“Wanneer is het rendabel om van HR- naar HR++glas te gaan?”

Het is bij HR++glas niet zo dat je meter terug gaat lopen. Uiteraard verbruik je minder energie dan bij HR-glas, maar je moet het breder zien dan alleen de vraag ‘wat kan ik ermee besparen?’. HR++glas zorgt namelijk ook voor veel meer comfort en een behaaglijker gevoel in je woning.

 

ZONNEPANELEN

 “Hoe belangrijk is de zonnestand van je dak? Wij zitten op oostwest, met op beide kanten een dakkapel.”

De oriëntatie van het dak is zeker van belang, alsmede de eventuele schaduwvorming door bijvoorbeeld dakkapellen en bomen. De zon is het sterkst met een zuidelijk georiënteerd dak, maar door de draaiing van de zon is een west-oost-oriëntatie ook mogelijk. Je hebt dan ten opzichte van zuid een mindere, maar wel weer langere zoninstraling.

 

“Kunnen er ook zonnepanelen worden toegevoegd aan een bestaande installatie, gebruikmakend van dezelfde omvormer (indien voldoende capaciteit)?”

Als die omvormer voldoende capaciteit heeft, zouden wij er zonnepanelen op kunnen installeren. Wel is altijd de vraag welke omvormer er hangt en of wij daar onze zonnepanelen ook op willen installeren. Vanwege het Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) moeten er tegenwoordig vaak zonnepanelen op daken worden geïnstalleerd. Dat zijn echter niet altijd de beste systemen en dan gaan wij niet bijplaatsen. Wij geven garantie op onze bijplaatsing mits er een fatsoenlijk systeem ligt.

 

“Levert Dijkman ook zonneboilers, en wat is uw mening hierover?”

Tot twee jaar geleden hebben wij zonneboilers geleverd. We doen dat nu niet meer. Een zonneboiler werkt als het ware omgekeerd: je genereert veel warm water in de winter, maar gebruikt juist veel warm water in de winter. Bovendien zijn zonneboilers op het dak niet echt fraai en ze nemen veel ruimte in beslag. Zonneboilers zouden in de toekomst ook onderhoud nodig kunnen hebben, terwijl een zonnestroominstallatie de komende 35 jaar mee kan. Is een zonneboiler aantrekkelijk? Het antwoord van Dijkman is nee.

 

“Worden garanties aan de bewoner gegeven of kunnen ze bij de verkoop ook overgedragen worden?”

Ja. Ons zorgeloos pakket, dat we straks gaan aanbieden in Berkum, kan ook overgedragen worden.

 

“Kunnen zonnepanelen ook op een leiendak?”

Het kan wel, maar dat is echt specifiek maatwerk. Dan moeten we eerst goed kijken naar de staat van het dak. Zijn het bijvoorbeeld heel oude leien, dan beginnen we er niet aan. Dan trap je alles kapot en moet je vervolgens je hele dak gaan vervangen.

 

“De salderingsregeling wordt afgebouwd, wordt hier ook rekening mee gehouden bij de berekening van de terugverdientijd?”

In de rapporten is dat moeilijk mee te nemen, omdat deze in percentages per jaar wordt afgebouwd. Mogelijk kunnen de aannemers dit beter specificeren.

 

“Volgens www.zonatlas.nl (de module gebruikt in de energiescan) heeft onze woning geen gunstige ligging voor zonnepanelen. Welk applicatie gebruiken jullie om te bepalen wat de opbrengst wordt ten aanzien van de ligging van het dak?”

Dit is een vraag die alleen de aannemers kunnen beantwoorden.

 

DCZ

“Als ik al een advies van een van die bedrijven heb, heeft het dan nog zin om DCZ in te schakelen?”

Ja, om meerdere redenen. DCZ heeft een totaalconcept en biedt daarbij een doorkijk in wat er allemaal mogelijk is. Daarbij werkt DCZ heel breed: we kijken ook naar constructie, vocht, ventilatie, klachten enzovoort. Ook kunnen we vragen beantwoorden zoals: is dit wel de juiste maatregel op dit moment of moet ik anders te werk gaan? Is het misschien verstandiger om het anders (tegelijk met andere zaken) aan te pakken, in verband met een energie-bespaarlening en/of subsidies? Wil ik graag een contra-offerte in collectiviteit van DCZ?

 

“Als de kruipruimte droog is, waarom dan niet gewoon zelf glas of steenwol ertegenaan plakken? Is heel goedkoop en heeft dezelfde isolatiewaarde…”

Wij hebben de ervaring dat dit na jaren gaat doorhangen, zo hebben we jaarlijks een tiental gevallen die het laten vervangen. Daarnaast zijn de resultaten met de infraroodcamera echt niet bemoedigend en wordt er bovendien geen subsidie verleend op zelfwerkzaamheid.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

©  Berkum Energieneutraal