Bijpraatavond 22 juni 2022

Hoge opkomst bewonersavonden Berkum Energieneutraal

Verduurzaming Berkumse woningen van start

Hoe gaan we met z’n allen Berkum klaarmaken om in 2028 van het gas af te gaan? Om die vraag draaide het tijdens de drie bewonersavonden die Berkum Energieneutraal (BEN) op 8, 9 en 10 juni organiseerde in wijkcentrum De Weijenbelt in Berkum. In dit artikel geven we je een kort verslag van de avonden en praten we je bij over de laatste stand van zaken.

Gebruikte presentatie downloaden en bekijken? klik hier

Eén ding staat vast: we streven ernaar om de Zwolse wijk Berkum 2028 ‘aardgasvrij-ready’ te krijgen. Zodat we daarna makkelijk(er) naar een aardgas loze wijk kunnen, Om dit te kunnen realiseren, ontving Berkum een subsidie van het Rijk van 3 miljoen euro om de koopwoningen te verduurzamen. Maarten Bakker, projectleider bij BEN, legt tijdens de drie bezoekersavonden uit hoe BEN dit geld wil gaan verdelen onder de bewoners van Berkum. Hiervoor moet de gemeenteraad nog wel toestemming geven. Ook vertelt hij hoe Berkumers aan de hand van een stappenplan hun huis kunnen verduurzamen.

Alternatief voor aardgas

Nou is verduurzamen natuurlijk al een mooie stap in de goede richting, maar hoe kiest de wijk Berkum het uiteindelijke alternatief voor aardgas? Dit licht Henk Vermaas van de technische werkgroep toe. ‘De projectgroep BEN werkt toe naar een zogenaamd preferendum in 2023, waarbij aan de wijkbewoners een aantal alternatieven wordt voorgelegd. Er zijn op dit moment vier opties:

  1. een warmtenet
  2. duurzaam gas,
  3. elektrisch, of
  4. een hybride oplossing van elektriciteit en duurzaam gas.

Deze alternatieven worden op dit moment op bewonerslasten (wat kost het je als bewoner) en maatschappelijke kosten (wat is voor ‘de maatschappij’ het goedkoopst) onderzocht. ‘

Energiebesparende maatregelen

Na het plenaire deel van de bewonersavonden volgt de energiemarkt. De aanwezigen gaan in gesprek met isolatiebedrijf Pluimers, installateur Breman, Dijkman voor de zonnepanelen en glasbedrijf De Boer voor het isolatieglas en kozijnen. Deze bedrijven hebben namelijk tijd beschikbaar om in de week van 13 tot 17 juni en later twee weken in juli bij bewoners langs te komen voor een opname en het uitbrengen van een offerte voor energiebesparende maatregelen. “Dit heeft als voordeel dat bewoners niet zelf op zoek hoeven gaan naar een partij dat werkzaamheden kan uitvoeren, want dat is in deze tijd van personeelsgebrek en tekort aan materialen echt geen pretje”, aldus projectleider Maarten Bakker.

Maak eenvoudig een afspraak (klik hier)

“We hebben ook geen prijsafspraken met deze bedrijven, bewoners zijn vrij om met andere bedrijven in gesprek te gaan”, zo vervolgt Maarten. “We hebben deze partijen benaderd puur als service naar de bewoners toe. Zo hopen we Berkumers te helpen om het stappenplan om hun huis te verduurzamen van begin tot eind te doorlopen.” Het maken van een afspraak kan heel eenvoudig via de website van Berkum Energieneutraal. Na de zomer gaat BEN aan de slag met de volgende stap richting een aardgasvrij Berkum. 

Hoe nu verder?

Na de zomervakantie praten we door over het wijkenergiesysteem. Ook gaan we verder met het onderzoeken van een opwekproject; misschien wel een windmolen. En hopen we dat nog meer Berkumers hun huis gaan verduurzamen. Heb je hier vragen over of ben je benieuwd hoe andere dat hebben gedaan? Neem dan contact op met BEN.

©  Berkum Energieneutraal