Aan de slag met de Energiebox

Heb je de BEN Energiebox ontvangen en wil je graag aan de slag? Op deze pagina vertellen we je meer over het gebruik van de spullen in de box. Toch nog vragen? Laat het ons gerust weten!

Radiatorfolie

Radiatorfolie is gemakkelijk zelf aan te brengen. Door deze dunne folie tegen de radiator te plakken, houd je meer warmte vast in huis en hoef je minder te stoken. Het is vooral effectief bij radiatoren die tegen een buitenmuur zijn geplaatst.

Je plakt het folie op de achterkant van de radiator, dus niet tegen de muur. In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Venster-isolatiefolie / kozijnfolie

Kozijnfolie span je voor het raam en plak je vast aan het kozijn. Dit creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. We helpen je stap voor stap op weg:

Stap 1: Knip de folie op maat
Meet het kozijn op waar je de kozijnfolie op wilt aanbrengen. Als je er zowel in de lengte als in de breedte 5 cm bij optelt, is het gemakkelijker om de folie goed aan te brengen. Knip de folie op deze maat.

Stap 2: Maak raam en kozijn schoon
Maak het raam (!) en het kozijn goed schoon en zorg dat alles goed ontvet is.

Stap 3: Breng de tape aan
Plak de meegeleverde dubbelzijdige tape op de gehele omtrek van het kozijn. Doe dit zo dicht mogelijk tegen de binnenrand, voor het mooiste eindresultaat. Haal de beschermstrip van de  dubbelzijdige tape los.

Stap 4: Breng de folie aan
De folie kan nu op de plakstrips worden aangebracht. Begin bovenaan en werk geleidelijk naar beneden. Het is belangrijk dat je het geheel volledig luchtdicht maakt, om te voorkomen dat het later gaat condenseren. Het is niet erg als de folie niet helemaal strak staat: zie hiervoor stap 5.

Stap 5: Verwarm de folie
Door de folie met een föhn te verwarmen, trekt de folie strakker. Dit geeft een mooier eindresultaat. Eventueel kan je dit de volgende dag nog eens doen.

Stap 6: Randen afwerken
Werk tot slot de randen af door de overtollige folie aan de zijkanten voorzichtig weg te snijden.

Buisisolatie

Door je leidingen te voorzien van buisisolatie voorkom je onnodig warmteverlies van CV-leidingen en warmwaterleidingen. Dat scheelt in de stookkosten! Let op: het is alleen zinvol om leidingen te isoleren die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de gang of de garage.

Van de buisisolatie kun je zelf t-stukken en hoekstukken maken, door het materiaal in een hoek van 45 graden te snijden. In deze video wordt het plaatsen van de buisisolatie stap voor stap uitgelegd:

Tochtband

Laat warmte in je huis niet ontsnappen via kieren. Dat kost geld en maakt je huis minder comfortabel. Tochtband kun je plaatsen bij kieren in deuren en ramen die open gaan. Het is een goedkope isolatietoepassing die je in eenvoudige stappen zelf kan uitvoeren. Het is een kwestie van de kier opmeten, de tochtband afknippen en vervolgens aanbrengen. Let erop dat je dit op een schoon oppervlak doet, voor het beste resultaat. Een paar tips:

  • Stompe ramen en deuren hebben een vlakke zijkant en vallen volledig in het deurkozijn. Je plaatst de tochtband daarom op het kozijn.
  • Opdekdeuren hebben een verspringende zijkant en vallen half in en half op het kozijn. De tochtband breng je in dit geval aan op de deur bij de verspringing.
  • Bij een schuifpui gebruik je een V-profiel. Zet de schuifpui een stukje open, zodat je er goed bij kan. Vouw de band in de bedoelde V-vorm en bevestig op het kozijn, waarbij de punt van de V naar achteren is gericht.
  • Je kan bij een deur ook 3 kanten voorzien van tochtband en voor de onderkant een tochtstrip gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een borstel. Dit kan bij grote kieren de tocht beter tegenhouden.

 

Twijfel je wat de beste plek is om tochtband te plaatsen? Op de website van MilieuCentraal lees je welke tochtplekken je nog meer kunt aanpakken.

Ledlampen

In veruit de meeste gevallen kan je bestaande gloei- of halogeenlampen gewoon 1-op-1 vervangen voor een ledlamp. Ledlampen zijn vele malen energiezuiniger en geven bovendien betere lichtprestaties. De ledlampen die in de Energiebox zijn toegevoegd, zijn dimbaar en dus ook geschikt voor plekken waar dit wenselijk is.

 

BEN toe aan de volgende stap

Heb je alle spullen uit de Energiebox gebruikt en ben je op zoek naar meer inspiratie om te verduurzamen? Via deze pagina lees je meer over energiebesparende maatregelen in je huis!

 

©  Berkum Energieneutraal