Aardgas is 3x duurder geworden

Met goede maatregelen kunt u toch besparen

De prijs van gas stijgt al een tijdje en de kans is groot dat dit de komende jaren niet verandert. Vooral bewoners van minder goed geïsoleerde huizen gaan daardoor per jaar vele honderden euro’s méér betalen voor het stoken van hun huis. Dat gaat al snel over € 500,- per jaar, of meer. De regering in Den Haag probeert die stijging weliswaar te drukken met gemiddeld € 50,- per jaar, maar dat is voor veel huishoudens alsnog een druppel op een gloeiende plaat.

Hoe zit dat en wat kunnen wij er in Berkum tegen doen?

De gasprijs stijgt vooral door een tekort aan aardgas. Dat is onder meer ontstaan door het stopzetten van het boren naar gas in Groningen, terwijl ook verschillende gasvelden in Noorwegen en Rusland momenteel minder of geen gas leveren. Dat komt door groot onderhoud aan de leidingen die het gas transporteren; dit onderhoud duurt waarschijnlijk nog zo’n 5 jaar.
En dan is er Duitsland dat zijn op kolen gestookte elektriciteitscentrales sluit. Een logisch besluit, want die centrales zijn erg vervuilend. Echter, Duitsland gaat de komende jaren elektriciteit opwekken in centrales die op gas gestookt worden (naast zonne- en windenergie). Duitsland heeft de komende jaren dus véél meer gas nodig. Daardoor groeit de vraag naar gas in Europa, terwijl het aanbod beperkt is. En dan geldt de economische wet: als de vraag groter is dan het aanbod, stijgt de prijs…

U bespaart zomaar honderden euro’s

Wat nu te doen? Stilzitten en afwachten? Geen goed idee. U kunt namelijk actie ondernemen. Het is geen geheim dat we Berkum stapje voor stapje vrij van aardgas proberen te krijgen. Daarvoor is het nodig – en straks ook prettig – dat we onze huizen goed isoleren. Daarin investeren is een slimme zet, omdat u dan per direct minder gas gaat verbruiken. En dat is gunstig voor uw portemonnee, zeker nu de gasprijs voorlopig blijft stijgen. Met een goed geïsoleerd huis bespaart u zomaar honderden euro’s per jaar, óók als de gasprijs in de toekomst toch weer zou gaan zakken. Bovendien maakt isolatie uw woning meer waard én het geeft u meer wooncomfort, omdat u de temperatuur in uw woning beter kunt beheersen. Als dat geen winst is!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

©  Berkum Energieneutraal